How to: Wecken

Toen Peter met een enorme bos rabarber aan kwam zetten en ik als resultaat een paar liter rabarbermoes had gemaakt, moest dit natuurlijk wel goed bewaard worden. Dus ik besloot te gaan wecken. Op de meest simpele manier, dus zonder speciale ketels.

Wat heb je nodig:

- Weckpotjes met deksel, weckring en 2 klemmetjes per potje
- Een grote pan (bijvoorbeeld soepketel). De potjes die je gebruikt moeten minimaal voor 3/4 onder water kunnen staan
- Bakje
- Veel water
- Glastang, vleestang of vuurvaste handjes

Stappen:

1. Steriliseer de potjes, deksels en ringen eerst. Dat doe je door ze minimaal 5 minuten te laten koken in schoon water. Zorg er voor dat de potjes minimaal voor 3/4 onder water staan, het liefst helemaal.

Tip: Leg een (hand/thee)doek op de bodem om er voor te zorgen dat de potjes niet te hard in de pan stuiteren tijdens het kopen

2. Leg het gekookte glaswerk op een schone theedoek. Als het nog even duurt voordat je ze gaat gebruiken, dek ze dan ook af met een schone doek.

Tip: Om heet glas uit heet water te halen, kan je het best een glastang gebruiken. Als je die -zoals ik-niet hebt, kan een vleestang of serveertang ook goed werken, zeker met kleinere potjes.

3. Leg de ringen in een bakje schoon koud water tot gebruik.

4. Vul ze met wat je maar wilt! Hou de rand schoon of veeg deze voordat je de deksel er op doet goed schoon met een keukenpapiertje.

5. Leg de ring op de deksel. Je hoeft de ring niet droog te maken. Het is zelfs beter als deze nat, omdat er minder etensresten aan blijven plakken.

6. Druk de deksel op het potje en klem de ringetjes aan elke kant vast.

7. Nu komt de cruciale stap: Doe de potjes terug in de pan, zet ze onder water (zie stap 1) en kook ze voor minimaal 20 minuten.

8. Laat de potjes afkoelen en schrijf erop wat de datum en de inhoud is. Je kan ze nu ongeveer een jaar bewaren!

KLAAR!


0 reacties: