Appel/kaneel cupcakes

Als mensen me vragen om iets lekkers te maken voor een feestje zijn cupcakes altijd mijn eerste antwoord. Gewoon omdat ze zo supermakkelijk te maken zijn en niet te vergeten ontzettend lekker. Bovendien is er niks lekkerder dan het leeglepelen van de beslagkom :)



Ingrediënten (12 grote of 24 kleine):
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker 
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1 grote granny smith appel
  • 1theelepel kaneel
Alles op kamertemperatuur!

En voor de botercreme:
  • 200 gram roomboter
  • 150 poedersuiker
  • 3 eetlepel heet water
  • 2+ eetlepels kaneelpoeder
Suikervrije optie:
  • Vervang de suiker in het beslag door 150 ml rijststroop
  • Vervang de vanillesuiker door een vanillestokje (nooit een slecht idee) of een theelepel vanilleextract
  • Vervang de poedersuiker in de botercreme voor 200 ml rijststroop
Geen ingrediënt, wel benodigd:
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Cupcakeblik
  • Papieren cupcakevrompjes
  • Optioneel: Spuitzak
Bereidingswijze:

Cupcakes:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Dat is met een echte fatsoenlijke oven. Mijn combimagnetron moet 20 graden warmer en 5 minuten langer. Altijd even uitproberen dus.

2. Snij de roomboter in kleine stukken.

Hierbij meteen even een opmerking: Roomboter. Geen margarine en al helemaal geen vloeibare boter. Het maakt niet uit wat er op de verpakking staat, daar kan je geen fatsoenlijke cake mee bakken.

3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en mix totdat het gemengd is.

4. Voeg één voor één de eieren toe en mix tussendoor.

5. Voeg het bakmeel lepel voor lepel aan het beslag toe.

Nou moet ik hier opmerken dat ik dat lepelen van het bakmeel zelf vaak gewoon negeer. hup, in een keer die stapel er in en dan wel goed doorroeren voordat je de mixer aanzet om te voorkomen dat je hele keuken gebakmeeld is. Maar ik ben gewoon te ongeduldig voor dat lepelen.

6. Schil de appel en snij hem in stukjes.

7. Lepel de appel met de kaneel door het beslag.

8. Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag.

9. Bak ze op 170 graden voor ongeveer 25 minuten en laat ze afkoelen in het blik.

Botercreme:

10. Doe de boter, suiker en kaneel in een kom.

11. Voeg de 3 eetlepels heet water toe.

12. Tipje tussendoor: voordat je begint te mixen, meng de suiker en kaneerl met het water. Dat voorkomt poedersuikerwolken.

13. Mix het mengsel. Het is klaar als de boterige structuur weg is en het in plaats daarvan zacht en smeuig is geworden.

14. Proef.

15. Niet zoet genoeg?Voeg extra suiker toe. Niet kanelig genoeg? Extra kaneel. Zo simpel is het.

16. Spuit de botercreme op de cupcakes. Heb je geen spuitzak dan kan je het ook met een lepel erop smeren.

KLAAR!


0 reacties: