Phanaeng curry

Zoals beloofd een recept voor een Thaise curry. Deze phanaeng curry is lekker pittig met crunchy pindas en smaakt heerlijk met gemberrijst of noodles. Weer een heerlijk recept uit mijn meest gebruikte kookboek, met een paar aanpassingen :)

Je zal zo zien dat er bij de ingrediënten staat 1-3 eetlepels rode currypasta. Als je van lekker, scherp, mijn-neus-loopt pittig houd, zoals ik, dan pak je 3 flinke eetlepels. Ben je een -wat ik noem- Hollandse eter (oftewel, de babi pangang van de Chinees op de hoek vind je pittig genoeg), dan ga je 1 eetlepel meer dan genoeg vinden. Het is een beetje uitproberen dus.

Jaja, ik heb wat oefening nodig met het opmaken van het bord...
Ingrediënten (4 personen):
  • 400 ml kokosmelk
  • 1-3 eetlepels rode curry pasta
  • 500 gr. kipfilet
  • 250 gr. kouseband of sperziebonen
  • 3 eetlepels ongezouten pindas (ook erg lekker met cashews)
  • 2 theelepels bruine of palmsuiker
  • 1 eetlepel Thaise vissaus (nam pla)
  • 125 ml kokosroom
  • 2 eetlepels basilicum
  • 2 eetlepels koriander
  • rood pepertje ter garnering (optioneel)
  • Beetje olie, om in te bakken
Geen ingrediënt, wel benodigd:
  • Grote hapjespan of wok
  • (Houten) lepel om mee te roeren
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • (En als je kokosmelk uit blik gebruikt) een blikopener
Bereidingswijze:

1. Snij de kip in stukjes

2. Doe de olie in de pan en bak de kip aan totdat deze bruin begint te worden

3. Voeg de curry pasta toe en bak deze een minuutje mee (vergeet niet te ruiken, op dit moment ruikt het al heerlijk!)

4. Doe de 400 ml kokosmelk erbij en goed dit even goed door.

5. Laat 2 minuten koken totdat het iets ingedikt is.

6. Hak intussen de pindas in grove stukken.

7. Doe de pindas met de bonen, de suiker en vissaus bij de kokosmelk.

8. Laat 5 tot 7 minuten sudderen.

9. Hak de basilicum en koranderblaadjes grof.

10. Roer tot slot de basilicum, koriander en kokosroom erdoor.

11. Serveer met de fijngesneden chilipeper.

KLAAR!


-----
Origineel recept: "Thais", R&B, ISBN 9039615969

0 reacties: