Hartige taart met pastinaak, salie en oude kaas

Ik ben een grote fan van "vergeten groenten". Deze pastinaak quiche was het eerste wat ik met zo'n vergeten groente maakte en sindsdien ben ik overstag. Een grote witte wortel met een lichte anijssmaak, beetje een een kruising tussen een wortel en een venkel... Heerlijk!


Ingrediënten (4-6 personen):
  • 650 gram pastinaak
  • 2 takjes verse salie
  • 2 eetlepels gedroogde salie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 gram geraspte oude kaas
  • 3 grote eieren
  • 50 gram bloem
  • 175 gram melk
  • 50 gram slagroom
  • 6 plakken bladerdeeg (uit diepvriespakje van 10)
  • peper
  • zout
  • beetje boter (om in te vetten)
Geen ingrediënt, wel benodigd:
  • bakpapier
  • springvorm met doorsnede van 20 - 22 cm
  • Grote koekenpan of wok
  • Houten lepel
  • Gedroogde erwten (of bonen)
  • Garde of mixer
  • Grote kom
  • Snijplank
  • Scherp mes
Bereidingswijze:
 
Om een lekker knapperige bladerdeegbodem te krijgen bak je deze eerst blind, oftewel: zonder vulling:
 
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 
2. Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien.
 
3. Vet de springvorm in en bekleed deze met het bladerdeeg.
 
4. Prik gaatjes in de bodem zodat het vocht weg kan.
 
5. Bekleed de vorm met het bakpapier en vul deze met de gedroogde erwten. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet omhoog komt. Vergeet het bakpapier niet, anders ben je straks een eeuwigheid bezig om de erwten uit je deeg te pulken. Ja, ik spreek uit ervaring.
 
6. Doe de vorm 10 minuten in de voorverwarmde oven.
 
7. Haal hierna de erwten en het bakpapier uit de vorm en bak nog ongeveer 5 minuten.
 
8. Zet daarna de over op 225 graden.
 
Terwijl de bodem in de oven staat, kan je verder met het maken van de vulling:
 
9. Schil de pastinaak en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm.
 
10. Snipper de ui en knoflook.
 
11. Doe de pastinaak in de koekenpan of wok en bak deze in 10 tot 15 minuten beetgaar.
 
12. Voeg de ui en knoflook in de laatste paar minuten toe en bak deze mee tot ze glazig zijn.
 
Terwijl de pastinaak staat de bakken, maak je het beslag voor de quiche:
 
13. Doe de eieren in de kom en mix deze met de gedroogde salie en wat zout en peper naar smaak.
 
14. Voeg de bloem toe en mix alles goed.
 
15. Doe de melk erdoor en mix weer.
 
16. En tot slot meng je de slagroom door het mengsel.

17. Snij de verse salie fijn.
 
18. Meng de salie met de oude kaas door het pastinaakmengsel.
 
19. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 
20. Doe de pastinaakmix in de voorgebakken bodem.
 
21. Giet het beslag er overheen.
 
22. Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden.
 
23. Bak de quiche in 40 tot 45 minuten gaar. Je kan dit controleren door een mes in de quiche te drukken. Wanneer er vloeibaar beslag op zit, zet de quiche dan nog even terug.
 
Tipje: Als je bovenrand van de quiche te donker dreigt te worden, dek deze dan af met wat aluminiumfolie.
 
24. Verwijder de springvorm en snij in mooie punten.
 
25. Serveer op een mooi bord.
 
KLAAR!


-----
Origineel recept: http://www.pastinaak.nl/recepten/hartige-taart-met-pastinaak-salie-en-oude-kaas/

0 reacties: