Rijstepap

Jeugdherinneringen!! Een ouderwets lekkere, simpele rijstepap die heerlijk is met wat basterdsuiker. Warm of koud, maakt niet uit. Ik lust er wel pap van :)


Ingrediënten (voor 6 personen):
  • 1 liter volle melk
  • 100-150 ml volle melk (apart van de 1 liter)
  • 200 gram risotto-rijst
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram rozijnen
  • Mespuntje zout
  • Klontje roomboter
  • Bruine basterdsuiker


Bereidingswijze:

1. Doe de melk in een pan met dikke bodem. Heb je alleen een dunne bodem, ook geen probleem, zet dan wel het vuur zo laag mogelijk (of gebruik een vlamverdeler) en roer heeeeeeel veel. Melk brandt heel snel aan namelijk

2. Haal het merg uit het vanillestokje

3. Doe het merg en het stokje bij de melk en breng deze langzaam aan de kook














4. Als de melk kook, het mespuntje zout en de rijst toevoegen. Ik gebruik risotto-rijst omdat die mooi korrelig blijft, maar wel lekker veel smaak opneemt. Je kan ook prima dessert-rijst gebruiken

5. Breng dit opnieuw zachtjes aan de kook en kook het voor ongeveer 15 minuten (of tot de melk grotendeels is opgenomen en de rijst zacht)

6. Roeren

7. Roeren

8. Roeren

9. en oh... niet vergeten: Roeren. Ook langs de randjes

10. Wel intussen de rozijnen in wat heet water














11. Giet de rozijnen af, voeg ze toe aan de rijstepap en laat deze een paar minuutjes mee warmen

12. Vuur uit, vanillestokje eruit halen, klontje roomboter erbij (hoeft niet, maar dat maakt het wel extra romig)


13. De pap wordt dikker als deze afkoelt. Zelf houd ik niet van hele dikke pap (Jij wel? sla dan deze stap over), dus laat de pap een paar minuutjes afkoelen en voeg dan de resterende 100-150 ml melk toe tot de gewenste dikte. Dan is ie nog wel lekker warm. (Als je hem wilt eten als ie echt koud is -ook lekker!- maak er dan ongeveer 400 ml van. Geen probleem om op een later moment nog toe te voegen)

14. Serveren in een leuk glas of schaaltje

15. Bestrooi met de basterdsuiker

KLAAR!

0 reacties: